Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πληροφορίες για το πρόβατο της φυλής Χίου

Τα πρόβατα της φυλής Χίου κατάγονται από το ομώνυμο νησί. Πιστεύεται ότι η φυλή προέκυψε από διασταυρώσεις ντόπιων λεπτόουρων προβάτων με πλατύουρα πρόβατα φυλών της Μικράς Ασίας.

Είναι μεγαλόσωμα ζώα, με το μέσο σωματικό βάρος να είναι 66 κιλά για τα θηλυκά και 87 κιλά για τα αρσενικά. Ο χρωματισμός των προβάτων είναι λευκός, με το κεφάλι και τα άκρα, να είναι εξολοκλήρου μαύρα ή να φέρουν μαύρες κηλίδες διαφορετικής έκτασης. Οι προβατίνες είναι ακέρατες ή παρουσιάζουν, σε ένα μικρό ποσοστό υποτυπώδη κέρατα. Τα αρσενικά φέρουν ισχυρά ανεπτυγμένα ελικοειδή μαύρα κέρατα. Ο μαστός των ενήλικων προβάτων είναι καλά αναπτυγμένος με μεγάλη παραλλακτικότητα στο σχήμα και το μέγεθος του καθώς και στο μήκος των θηλών. Συνήθως είναι μαύρου χρωματισμού .

Οι ζυγούρες της φυλής Χίου, παρουσιάζουν πρώιμη γενετήσια ωριμότητα και μπορούν να γονιμοποιηθούν από την ηλικία των 8 μηνών. Ο δείκτης πολυδυμίας φθάνει περίπου στο δύο και η συχνότητα γέννησης τρίδυμων αρνιών είναι αρκετά υψηλή.

Η εμπορεύσιμη γαλακτοπαραγωγή για τις προβατίνες της πρώτης γαλακτικής περιόδου κυμαίνεται από 200kg ως 250kg, ενώ για τις προβατίνες της δεύτερης γαλακτικής περιόδου και μετά ως 600kg. Η μέση διάρκεια της αμελκτικής περιόδου είναι 210 ημέρες.

Μονάδα Εκτροφής Προβάτων Φυλής Χίου